Tekstversie
Gezondheid Fictie Non-fictie Oud-Katholiek Henriėtte Post Gifts Aanbieding Bestel
» Startpagina  » Non-fictie  » Harry Potter

Non-fictie


Humor en ernst Geloof en praktijk Kerk en gemeente Boeken bij de Bijbel Harry Potter Kinder- en jeugdwerk Gedichten

Site overzicht Contact

Harry Potter

Op zoek naar God bij Harry PotterZit er een verborgen boodschap in de boeken over Harry Potter, die miljoenen kinderen in de greep kan krijgen?

Ja, zegt John Granger. Maar wellicht anders dan u denkt.
Granger las de boeken in eerste instantie om aan zijn kinderen precies te kunnen uitleggen waarom zij ze niet mochten lezen. Maar toen hij ze gelezen had, kwam hij tot een aantal verrassende conclusies:

* de Harry Potter-boeken verdienen het om serieus genomen te worden als literatuur;
* de magie in de boeken is iets heel anders dan de toverij die de Bijbel en het christendom vanouds afwijzen;
* plot, thema's en symboliek sluiten verrassend goed aan bij een christelijke visie op de wereld - heel anders dan het materialisme en naturalisme dat je vandaag overal tegenkomt;
* Rowlings boeken - net als die van Tolkien en C.S. Lewis - zijn juist zo populair omdat ze inspelen op het verlangen - door God in ons gelegd - naar een bepaald soort 'grote verhalen': ze weerspiegelen christelijke antwoorden op de grote vragen van het leven.

Vergezocht misschien? Probeer dit boek dan eens en trek uw eigen conclusies. In ieder geval is het goede nieuws, dat ouders en onderwijsgevenden aan de hand van deze boeken met kinderen in gesprek kunnen komen over God, macht, leven en dood, goed tegen kwaad en hoe je vanuit een christelijk perspectief tegen de wereld aankijkt.

Op zoek naar God bij Harry Potter is daarom verplichte lectuur voor:
* ouders die willen weten wat voor waarden de Potter-boeken uitdragen, omdat hun kinderen ze lezen;
* docenten en studenten die meer willen weten over de literaire aspecten van de romans van J.K. Rowling - en over de vaak niet opgemerkte theologische verwijzingen;
* ouders, docenten, jeugdleiders en voorgangers die deze romans zouden willen gebruiken als kapstok om met kinderen in gesprek te raken over lezen - en over christelijke antwoorden op de grote vragen van het leven.

U en ik hebben de krachtigste toverspreuken nodig die er te vinden zijn, om ons te wekken uit de kwade betovering van wereldgelijkvormigheid (C.S. Lewis).

John Granger: Op zoek naar God bij Harry Potter
192 blz.
ISBN 978-90-5787-087-3
prijs € 14,50


John Granger is schrijver, spreker, docent Engelse literatuur en een veelgevraagde gast in praatprogramma's en interviews. Hij studeerde klassieke talen en literatuur aan de universiteit van Chicago en studeert momenteel theologie. John is getrouwd met Mary, ze hebben zeven kinderen en wonen in de staat Washington.

De Half Bloed Prins


Voor de gedachten van John Granger over deel 6 in de Harry Potter reeks kunt u terecht in zijn artikel over Een christelijk begrip van Harry Potter en de Halfbloedprins

Halfbloed prins [173 KB]


Meer informatie over deel 7 en andere artikelen over Harry Potter, de Twilight-boeken en meer vindt u op de (Engelstalige!) website van John Granger: www.hogwartsprofessor.com