Tekstversie
Gezondheid Fictie Non-fictie Oud-Katholiek Henriėtte Post Gifts Aanbieding Bestel
» Startpagina  » Oud-Katholiek  » Kerkopbouw in Jorwert

Oud-Katholiek


Gaandeweg naar Santiago Wegwijs in de Oud-Katholieke Kerk Inleiding Kerkelijk Recht Taizé in gedichten en tekeningen Kerkopbouw in Jorwert Oud-Katholieke kerk Dordrecht Hallebeek Kerkelijk recht

Site overzicht Contact

Kerkopbouw in Jorwert


Omslagfoto: Joachim de Ruijter


Dromen, denken en doen

foto Joachim de Ruijter


Op zaterdag 11 september 2010 vond in de Radboudkerk van Jorwert de presentatie plaats van een bijzonder boek.
Aartsbisschop mgr. dr. Joris A.O.L. Vercammen bood het eerste exemplaar van het boek DROMEN, DENKEN en DOEN aan dr. Jan H. Hendriks, oud-universitair hoofddocent Praktische Theologie aan de VU.
Het boek is geschreven door drs. Annemieke Duurkoop, oud-pastoor van de oud-katholieke parochie van de H. Martinus van Groningen, Friesland en Drenthe. Annemieke Duurkoop kwam in 2003 als pastoor naar de oud-katholieke parochie van de H. Martinus in Groningen. Tijdens haar pastorale werk in het Noorden groeide het verlangen om ook in Friesland oud-katholieke activiteiten te ontplooien.
Zo ontstond in 2005 de experimentele Jorwert groep: enthousiaste mensen uit allerlei kerkelijke en niet-kerkelijke richtingen die onder haar leiding begonnen met de voorbereiding van eucharistievieringen in de oude kerk van Jorwert. Dit ‘experiment’ is na 5 jaar uitgegroeid tot een levendige gemeenschap van mensen die elke 14 dagen bijeenkomen om God te ontmoeten.
Van deze ontwikkeling en van dit praktijkvoorbeeld van kerkopbouw doet Annemieke verslag in haar boek. Dit boek is geen wetenschappelijke verhandeling geworden maar een praktisch geloofsverhaal van een droom die in een daad werd omgezet.
Het boek is met name bedoeld voor gemeenteleden, kerkbesturen en pastores, die bezig willen gaan met kerkopbouw. In het verslag kunnen zij lezen welke vragen er gesteld moeten worden alvorens praktisch aan de slag te gaan. Het Jorwert-experiment kan niet gekopieerd worden. Het kan wel inspireren tot dromen, denken en ook doen.

“Met veel plezier heb ik dit boekje gelezen. Het is anders dan de gebruikelijke boekjes. Die schetsen vaak een visioen en laten de lezer achter met de vraag: ‘Mooi allemaal, maar hoe doen wij dat? ‘Zo niet dit boekje. Dit beschrijft de geslaagde opbouw van een nieuwe gemeente in Jorwert (dat overigens nooit door God verlaten is.” (uit het voorwoord van dr. Jan Hendriks)

foto Joachim de Ruijter


Foto auteur: Marjan van der KuilAnnemieke Duurkoop:
Dromen, denken en doen
Een geloofsverhaal over kerkopbouw in Jorwert
Met een voorwoord van dr. Jan Hendriks
ISBN 9789057871474
76 pag. € 12,50 Bestellen?

In het Friesch Dagblad van 7 en 8 september 2010 kunt u een uitgebreid interview met Annemieke Duurkoop lezen over het "Wonder van Jorwert"

"Eerst happy heiden, nu een missionaire pastoor"
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=51570

"Jorwert: een warm oecumenisch nest voor velen"
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=51575Mgr. dr. Joris Vercammen, drs. Annemieke Duurkoop, dr. Jan Hendriks in de Radboudkerk van Jorwert (foto Joachim de Ruijter)